Bigos z kiszonej kapusty

Potrzebne składniki:

  • Kapusta kiszona- 1kg
  • Cebula biała- 1 duża sztuka
  • Pieczony filet – ok. 200g ( kupiłam u Zyguły, ale można surowy filet drobno pokroić i podsmażyć na łyżeczce oleju z odrobiną soli , pieprzu oraz słodkiej papryki)
  • Szynka gotowana z indyka – 200g
  • Koncentrat pomidorowy- 150g
  • Borowiki suszone- 40g
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Majeranek- 1 duża łyżka
  • Ziele angielskie- 3 kulki
  • Pieprz świeżo mielony
  • Olej/ Oliwa- 1 łyżka
  • Opcjonalnie sól ( chociaż moim zdaniem nie jest potrzebna)

Przygotowanie:

  • Kapustę przepłukać, włożyć do wysokiego garnka (wlać wodę, tak aby kapusta cała kapusta była zalana) i gotować ok 50minut z liściem laurowym oraz zielem angielskim 
  • Cebulę, szynkę oraz filet pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju/ oliwy ( na bardzo małym ogniu)
  • Borowiki zalać 0,5 szklanki wody i gotować przez ok 5-10 minut ( odstawić do wystygnięcia), po tym czasie wyjąć i pokroić w drobną kostkę ( wywar można zamrozić w słoiku, idealnie sprawdzi się do sosu)
  • Kapustę odcedzić, po czym dodać mięso, borowiki oraz pozostałe przyprawy i koncentrat
  • Wszystko dobrze ze sobą połączyć, dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 20 minut

Cały garnek bigosu to 900kcal ( spokojnie wystarczy dla 6 osób)

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 149 kcal
  • 16,8g białka
  • 4g tłuszczu
  • 14,3 g węglowodanów