Bigos z kiszonej kapusty
Potrzebne składniki:
- Kapusta kiszona- 1kg
- Cebula biała- 1 duża sztuka
- Pieczony filet – ok. 200g ( kupiłam u Zyguły, ale można surowy filet drobno pokroić i podsmażyć na łyżeczce oleju z odrobiną soli , pieprzu oraz słodkiej papryki)
- Szynka gotowana z indyka – 200g
- Koncentrat pomidorowy- 150g
- Borowiki suszone- 40g
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Majeranek- 1 duża łyżka
- Ziele angielskie- 3 kulki
- Pieprz świeżo mielony
- Olej/ Oliwa- 1 łyżka
- Opcjonalnie sól ( chociaż moim zdaniem nie jest potrzebna)
Przygotowanie:
- Kapustę przepłukać, włożyć do wysokiego garnka (wlać wodę, tak aby kapusta cała kapusta była zalana) i gotować ok 50minut z liściem laurowym oraz zielem angielskim
- Cebulę, szynkę oraz filet pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oleju/ oliwy ( na bardzo małym ogniu)
- Borowiki zalać 0,5 szklanki wody i gotować przez ok 5-10 minut ( odstawić do wystygnięcia), po tym czasie wyjąć i pokroić w drobną kostkę ( wywar można zamrozić w słoiku, idealnie sprawdzi się do sosu)
- Kapustę odcedzić, po czym dodać mięso, borowiki oraz pozostałe przyprawy i koncentrat
- Wszystko dobrze ze sobą połączyć, dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 20 minut
Cały garnek bigosu to 900kcal ( spokojnie wystarczy dla 6 osób)
Wartość odżywcza 1 porcji
- 149 kcal
- 16,8g białka
- 4g tłuszczu
- 14,3 g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!