Świąteczne pierniczki

Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna) – 500g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Mleko 2%- 0,5 szklanki
  • Masło – 2 łyżki
  • Soda- 2 łyżeczki
  • Miód- 3 łyżki
  • Kakao- 2 łyżeczki
  • Przyprawa do pierników – 40g

Przygotowanie:

  • Miód zagotować
  • Mleko podgrzać
  • Pozostałe składniki połączyć na stolicy, dodać gorący miód i posiekać nożem
  • Stopniowo dolewać mleka, zagniatając ciasto na gładkie i jednolite
  • Rozwałkować (można podsypać mąką) i wycinać dowolne kształty 🙂
  • Piec w 185 stopni przez ok 10-12 minut

Z porcji otrzymałam 104 sztuki pierników

Wartość odżywcza 1 pierniczka

  • 25kcal
  • 0,6 g białka
  • 0,3 g tłuszczu
  • 5,1g węglowodanów