Kotlety z kaszy i buraka (idealne do burgera)
Potrzebne składniki:
- Kasza jaglana- 100g
- Burak- 1 duża sztuka
- Cebula biała- 1 sztuka
- Czosnek- 1 ząbek
- Jaja- 1 sztuka (małe)
- Mąka – 1 płaska łyżka
- Pietruszka, natka- 1 łyżka posiekanej
- Musztarda francuska- 1 łyżeczka
- Koncentrat pomidorowy/ ketchup- 1 łyżeczka
- Przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
- Kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Buraka ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na małych oczkach
- Cebulę oraz czosnek potrzeć lub pokroić w drobną kostkę
- Kaszę wystudzić i połączyć z warzywami, przyprawami, jajkiem i mąką
- Na blachę wyłożoną papierem, łyżką wykładać masę ( formując płaskie kotlety)Piec przez 30 minut w 200 stopniach C
Z przepisu otrzymałam 6 kotletów
Wartość odżywcza 1 sztuki
- 152kcal
- 5,1g białka
- 1,8g tłuszczu
- 30,6g węglowodanów