Bananowo- orzechowe babki z kokilki

Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna)- 6 płaskich łyżek
  • Banan (bardzo dojrzały) – 1 duża sztuka
  • Orzechy włoskie- 6 sztuk
  • Jaja- 2 sztuki
  • Mleko 2% (można użyć napoju roślinnego) – 200ml
  • Słodzik lub cukier- ja użyłam 4 łyżeczki erytrolu

Przygotowanie:

  • Białka ubić z słodzikiem/ cukrem na sztywną pianę
  • Cały czas ubijając dodać żółtka, mleko oraz mąkę- dobrze połączyć składniki
  • Do ciasta dodać pokrojonego banana oraz rozdrobnione orzechy
  • Masę wylać do kokilek lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut ( 185 stopni C)

Z porcji otrzymałam 5  kokilek

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 183,6kcal
  • 6,6 g białka
  • 6,5 g tłuszczu
  • 24,6g węglowodanów