Filet pieczony na ryżu z mieszanką warzyw
Potrzebne składniki:
- Filet drobiowy- 400g
- Ryż paraboliczny – 100g
- Cebula biała- 1 sztuka
- Mieszanka warzyw na patelnie (Hortex) np. Greckie- 400g
- Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczka oregano
- BULION
- Woda- 2 szklanki (ok. 500ml)
- Sól, pieprz
- Suszone pomidory , mieszanka przypraw (np. Kamis)- 3 łyżeczki
- Papryka słodka- 1 łyżeczka
- Czosnek- 2 ząbki pokrojone w cienkie plastry
- Olej – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Bulion zagotować z wszystkimi dodatkami
- Filet pokroić w plastry i lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem papryką oraz oregano ( z obu stron)
- Suchy ryż wsypać do naczynia żaroodpornego, wlać gotujący bulion
- Na wierzchu ułożyć plastry cebuli, filet oraz mrożone warzywa (posypać ziołami, które są dołączone do mieszanki warzyw)
- Wstawić do piekarnika na 1h ( 180 stopni C)
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 287kcal
- 26,5g białka
- 5,5g tłuszczu
- 32,7g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!