Filet pieczony na ryżu z mieszanką warzyw

Potrzebne składniki:

  • Filet drobiowy- 400g
  • Ryż paraboliczny – 100g
  • Cebula biała- 1 sztuka
  • Mieszanka warzyw na patelnie (Hortex)  np. Greckie- 400g
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczka oregano
  • BULION
  • Woda- 2 szklanki (ok. 500ml)
  • Sól, pieprz 
  • Suszone pomidory , mieszanka przypraw (np. Kamis)- 3 łyżeczki
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka
  • Czosnek- 2 ząbki pokrojone w cienkie plastry 
  • Olej – 1 łyżka

Przygotowanie:

  • Bulion zagotować z wszystkimi dodatkami
  • Filet pokroić w plastry i lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem papryką oraz oregano ( z obu stron)
  • Suchy ryż wsypać do naczynia żaroodpornego, wlać gotujący bulion
  • Na wierzchu ułożyć plastry cebuli, filet oraz mrożone warzywa (posypać ziołami, które są dołączone do mieszanki warzyw)
  • Wstawić do piekarnika na 1h ( 180 stopni C)

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 287kcal
  • 26,5g białka
  • 5,5g tłuszczu
  • 32,7g węglowodanów