Makaron ryżowy z indykiem i trawą cytrynową

Potrzebne składniki:

  • Makaron ryżowy  -200g
  • Indyk – 400g
  • Cebula czerwona- 1/2 sztuki
  • Por, zielona część- 1/3 sztuki
  • Papryka czerwona- 1/2 sztuki
  • Trawa cytrynowa- 1 sztuka (można użyć przyprawy)
  • Marchewka- 1 mała sztuka
  • Pietruszka, natka lub świeża kolendra – 1 łyżka posiekanej
  • Woda- 300ml
  • Olej/ oliwa- 1 łyżka
  • Sos sojowy- 4 łyżki
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu
  • Indyka pokroić w paski, podsmażyć na łyżce oleju ( na głębokiej patelni lub woku)
  • W tym czasie pokroić warzywa
  • Paprykę, marchewkę w paski, por i trawę w plastry, cebulę w piórkadorzucić do indyka i smażyć ok 5 minut
  • Dodać wodę, przyprawić i dusić  na małym ogniu przez ok 30-40 minut
  • Na koniec dodać sos sojowy, posiekaną pietruszkę oraz ugotowany makaron i dobrze wymieszać

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 287kcal
  • 23,7g białka
  • 2,5g tłuszczu
  • 44g węglowodanów