Potrzebne składniki:
- Makaron ryżowy -200g
- Indyk – 400g
- Cebula czerwona- 1/2 sztuki
- Por, zielona część- 1/3 sztuki
- Papryka czerwona- 1/2 sztuki
- Trawa cytrynowa- 1 sztuka (można użyć przyprawy)
- Marchewka- 1 mała sztuka
- Pietruszka, natka lub świeża kolendra – 1 łyżka posiekanej
- Woda- 300ml
- Olej/ oliwa- 1 łyżka
- Sos sojowy- 4 łyżki
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu
- Indyka pokroić w paski, podsmażyć na łyżce oleju ( na głębokiej patelni lub woku)
- W tym czasie pokroić warzywa
- Paprykę, marchewkę w paski, por i trawę w plastry, cebulę w piórka – dorzucić do indyka i smażyć ok 5 minut
- Dodać wodę, przyprawić i dusić na małym ogniu przez ok 30-40 minut
- Na koniec dodać sos sojowy, posiekaną pietruszkę oraz ugotowany makaron i dobrze wymieszać
Danie dla 4 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 287kcal
- 23,7g białka
- 2,5g tłuszczu
- 44g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20191114_180402.jpg
1664
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2019-11-14 17:03:182021-01-24 13:46:51Makaron ryżowy z indykiem i trawą cytrynową
Zapiekanki na cukiniowym spodzie
Filet pieczony na ryżu z mieszanką warzyw
Scroll to top