Zapiekanki na cukiniowym spodzie

Potrzebne składniki:

  • Cukinia- 1 większa sztuka
  • Szynka drobiowa- 6 plastrów
  • Ser żółty- 60g startego
  • Papryka czerwona- 1/3 sztuki
  • Cebula czerwona- 1/2 sztuki
  • Pomidor koktajlowy – 6 sztuk
  • Ruccola- garść
  • Ketchup – 4 łyżeczki
  • Przyprawy: ulubione zioła, sól

Przygotowanie:

  • Cukinię przekroić wzdłuż na 4 plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
  • Każdy plaster cukinii posmarować ketchupem, położyć plastry szynki, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę w piórka 
  • Posypać przyprawami i startym serem
  • Wstawić do piekarnika na 15 minut ( 180 stopni C)
  • Na gotowe zapiekanki wyłożyć pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe oraz ruccolę

Wartość odżywcza 1 sztuki

  • 103,5kcal
  • 7,5g białka
  • 4,5g tłuszczu
  • 9,2g węglowodanów