Calzone z warzywnym farszem

Potrzebne składniki:

  • Mąka ( dowolna)- 450g + 3 łyżki do sporządzenia rozczynu
  • Drożdże – 25g
  • Cukier- 1 łyżka
  • Mleko 250ml + 1/4 szklanki do rozczynu
  • Oliwa z oliwek/ olej- 2 łyżki
  • Sól- 1 łyżeczka
  • FARSZ
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Szynka drobiowa- 100g
  • Papryka czerwona- 1 sztuka
  • Cebula- 1 duża sztuka
  • Ser żółty (starty) -100g
  • Oliwki czarne- 15 sztuk
  • Pietruszka, natka- 2 łyżki
  • Pomidory koktajlowe-10 sztuk
  • Przecier pomidorowy- 100ml
  • Oliwa/ olej- 1 łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mieszanki ziół

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
  • W tym czasie cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski, czosnek w plastry i wszystko razem podsmażyć na łyżeczce oliwy/ oleju, pod koniec smażenia dodać posiekaną pietruszkę
  • Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli,  oliwę oraz rozczyn i letnie mleko wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut) i odłożyć na 30 minut
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na okrągłe placki
  • Każdy z placków posmarować (cały) przecierem, posypać przyprawami oraz serem, po czym na połowę ciasta wyłożyć ( zostawiają ok 0,5 cm wolnego brzegu) podsmażony farsz oraz szynkę, pomidory oraz oliwki pokroje w plastry, przykryć wszystko drugą połową ciasta i uformować pieroga
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C – piec przez ok 20-25 minut

Z podanej porcji otrzymałam 8 pierogów

Wartość odżywcza 1sztuki

  • 336kcal
  • 14,2g białka
  • 8,5g tłuszczu
  • 52,5g węglowodanów