Calzone z warzywnym farszem
Potrzebne składniki:
- Mąka ( dowolna)- 450g + 3 łyżki do sporządzenia rozczynu
- Drożdże – 25g
- Cukier- 1 łyżka
- Mleko 250ml + 1/4 szklanki do rozczynu
- Oliwa z oliwek/ olej- 2 łyżki
- Sól- 1 łyżeczka
- FARSZ
- Czosnek- 2 ząbki
- Szynka drobiowa- 100g
- Papryka czerwona- 1 sztuka
- Cebula- 1 duża sztuka
- Ser żółty (starty) -100g
- Oliwki czarne- 15 sztuk
- Pietruszka, natka- 2 łyżki
- Pomidory koktajlowe-10 sztuk
- Przecier pomidorowy- 100ml
- Oliwa/ olej- 1 łyżeczka
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mieszanki ziół
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki mąki oraz cukier, dobrze wymieszać – odłożyć na 15 minut ( aż drożdże zaczną pracować)
- W tym czasie cebulę pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski, czosnek w plastry i wszystko razem podsmażyć na łyżeczce oliwy/ oleju, pod koniec smażenia dodać posiekaną pietruszkę
- Do miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, oliwę oraz rozczyn i letnie mleko wyrobić ciasto ( ok. 3-4 minut) i odłożyć na 30 minut
- Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na okrągłe placki
- Każdy z placków posmarować (cały) przecierem, posypać przyprawami oraz serem, po czym na połowę ciasta wyłożyć ( zostawiają ok 0,5 cm wolnego brzegu) podsmażony farsz oraz szynkę, pomidory oraz oliwki pokroje w plastry, przykryć wszystko drugą połową ciasta i uformować pieroga
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C – piec przez ok 20-25 minut
Z podanej porcji otrzymałam 8 pierogów
Wartość odżywcza 1sztuki
- 336kcal
- 14,2g białka
- 8,5g tłuszczu
- 52,5g węglowodanów