Szarlotka z bezową pianką
Potrzebne składniki:
- CIASTO:
- Mąka- 250g ( ja użyłam 125g pełnoziarnistej i 125g pszennej)
- Masło dobre- 100g (w temperaturze pokojowej)
- Jaja-1 sztuka
- Cukier- 5 łyżek
- Proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka
- Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny – 2 łyżki
- Szczypta soli
- FARSZ JABŁKOWY:
- Jabłko- 5 sztuk
- Cynamon- 1/2 łyżeczki
- Woda- 100ml
- BEZOWA PIANKA:
- Białka jaj- 4 sztuki
- Cukier- 2 łyżki
- Skrobia ziemniaczana- 2 łyżeczki
- Migdały (płatki)- 2 łyżki
FORMA DO TARTY- ok. 30 cm
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ( trochę to trawa, wszystkie składniki muszą być dobrze połączone a ciasto odchodzić od rąk :))
- Ciastem wyłożyć przygotowaną tartę lub inną foremkę (pokłuć widelcem)
- Wstawić do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika i piec przez ok 10 minut
- W tym czasie przygotować jabłka, obrać i pokroić w kostkę
- Jabłka wrzucić do rondelka, dodać cynamon oraz 100ml wody i gotować tak długo aż jabłka będą miękkie
- Wyłożyć tartę z piekarnika ( piekarnik zostawić włączony- tarta jeszcze raz będzie pieczona)
- Na tartę wyłożyć jabłka (jabłka należy wcześniej odsączyć z wody, która została)
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki skrobi i jeszcze chwile ubijać
- Na jabłka wyłożyć ubite białka i posypać płatkami migdałowymi
- Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut ( należy pilnować, żeby nie spalić bezy :))
Z porcji otrzymałam 8 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka
- 342kcal
- 8,1g białka
- 12,8g tłuszczu
- 51g węglowodanów