Szarlotka z bezową pianką

Potrzebne składniki:

  • CIASTO:
  • Mąka- 250g ( ja użyłam 125g pełnoziarnistej i 125g pszennej)
  • Masło dobre- 100g (w temperaturze pokojowej)
  • Jaja-1 sztuka
  • Cukier- 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka
  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • FARSZ JABŁKOWY:
  • Jabłko- 5 sztuk
  • Cynamon- 1/2 łyżeczki
  • Woda- 100ml
  • BEZOWA PIANKA:
  • Białka jaj- 4 sztuki
  • Cukier- 2 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana- 2 łyżeczki
  • Migdały (płatki)- 2 łyżki

FORMA DO TARTY- ok. 30 cm 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ( trochę to trawa, wszystkie składniki muszą być dobrze połączone a ciasto odchodzić od rąk :))
  • Ciastem wyłożyć przygotowaną tartę lub inną foremkę (pokłuć widelcem)
  • Wstawić do rozgrzanego  (180 stopni) piekarnika i piec przez ok 10 minut 
  • W tym czasie przygotować jabłka, obrać i pokroić w kostkę
  • Jabłka wrzucić do rondelka, dodać cynamon oraz 100ml wody i gotować tak długo aż jabłka będą miękkie
  • Wyłożyć tartę z piekarnika ( piekarnik zostawić włączony- tarta jeszcze raz będzie pieczona)
  • Na tartę wyłożyć jabłka (jabłka należy wcześniej odsączyć z wody, która została)
  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki skrobi i jeszcze chwile ubijać
  • Na jabłka wyłożyć ubite białka i posypać płatkami migdałowymi
  • Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut ( należy pilnować, żeby nie spalić bezy :))

Z porcji otrzymałam 8 kawałków

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 342kcal
  • 8,1g białka
  • 12,8g tłuszczu
  • 51g węglowodanów