Potrzebne składniki:
- Ryż paraboliczny -100g
- Kurki- 200g
- Cebula biała- 1 mała sztuka
- Filet drobiowy- 300g
- Śmietanka 30%- 4 łyżki
- Pietruszka natka- 3 łyżki
- Woda- 300ml
- Olej/ oliwa- 1 łyżka
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Do wysokiego garnka wlać olej
- Cebulę i kurczaka pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok. 6 minut
- Kurki dobrze oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i ponownie smażyć ok 3 minut, przyprawić, dolać 300ml wody oraz ryż, gotować na małym ogniu ok 20 minut ( co jakiś czas mieszając)
- Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut
- Po tym czasie dolać śmietanki oraz posiekaną pietruszkę, wymieszać
Danie dla 2 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 448kcal
- 39g białka
- 13,5g tłuszczu
- 44g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!