Potrzebne składniki:

  • Mąka (dowolna) -150g
  • Masło dobre- 100g
  • Żółtko- 1 sztuka
  • Cukier/ słodzik ( drobny)- 3 łyżki
  • Śliwki- 0,5kg

Przygotowanie:

  • Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
  • Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
  • Śliwki pokroić w „8” włożyć do miseczki i zasypać 1 łyżką cukru/ słodziku, wymieszać i odstawić na 15 minut
  • Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
  • Po tym czasie wyjąć, ułożyć śliwki ( polać sokiem, który z nich pozostał) i ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut
  • Przed podaniem na owoce można wyłożyć jogurt lub ubitą śmietanę

Z porcji otrzymałam 6 porcji

Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)

  • 270kcal
  • 3,6g białka
  • 13,6g tłuszczu
  • 34g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *