Potrzebne składniki:
- Mąka (dowolna) -150g
- Masło dobre- 100g
- Żółtko- 1 sztuka
- Cukier/ słodzik ( drobny)- 3 łyżki
- Śliwki- 0,5kg
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać, zimne masło, żółtko oraz 2 łyżki cukru/ słodziku
- Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na ok 15 minut
- Śliwki pokroić w „8” włożyć do miseczki i zasypać 1 łyżką cukru/ słodziku, wymieszać i odstawić na 15 minut
- Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim małą formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego (200stopni C) piekarnika na 10 minut
- Po tym czasie wyjąć, ułożyć śliwki ( polać sokiem, który z nich pozostał) i ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut
- Przed podaniem na owoce można wyłożyć jogurt lub ubitą śmietanę
Z porcji otrzymałam 6 porcji
Wartość odżywcza 1 kawałka ( z cukrem w składzie)
- 270kcal
- 3,6g białka
- 13,6g tłuszczu
- 34g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20190831_105724.jpg
1679
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2019-08-31 09:25:482021-01-24 14:05:54Tarta ze śliwkami
Wytrawne placki z serka wiejskiego
Jajeczne muffiny z warzywami
Scroll to top