Sernik na zimno z brzoskwiniami i czekoladą

Potrzebne składniki:

  • Twaróg sernikowy (naturalny) w wiaderku- 1kg ( ja użyłam Vitello z Biedronki)
  • Śmietana 30%- 100ml
  • Cukier puder- 1/2 szklanki
  • Laska wanilii – 1/2 sztuki
  • Mleko -1/2 szklanki ( 125ml)
  • Żelatyna- 2 łyżki
  • Biszkopty- ok. 15 sztuk ( do wyłożenia blaszki)
  • Brzoskwinie ( bardzo słodkie) – 2 sztuki
  • Czekolada gorzka lub mleczna -50g

Przygotowanie:

  • Do wysokiego naczynia wyłożyć ser, dodać cukier puder, śmietankę oraz ziarenka z połówki wanilii, wymieszać 
  • Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do masy serowej i dobrze połączyć
  • Mleko zagotować, odstawić
  • Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki żelatyny,  mieszać do rozpuszczeni, po czym dodać łyżkę masy serowej i dobrze wymieszać ( czynność powtórzyć 2 razy)
  • Następnie ser z żelatyna przelać do masy serowej i dobrze wymieszać
  • Blaszkę wyłożyć biszkoptami i wylać gotową masę
  • Wstawić do lodówki na ok. 3-4h
  • Przed podaniem, rozpuścić czekoladę w rondelku lub mikrofalówce i polać gotowy sernik

Z porcji otrzymałam 10 porcji sernika

Wartość odżywcza 1 kawałka

  • 231,6kcal
  • 10,2g białka
  • 12,7g tłuszczu
  • 19,8g węglowodanów