Potrzebne składniki:
- Cukinia- 5 sztuk (średniej)
- Cebula- 5 sztuk
- Koncentrat pomidorowy- 400g
- Cukier- 1/2 szklanki
- Ocet- 1/2 szklanki
- Przyprawy: sól, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
- Cukinie należy obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć, połączyć z cukinią , dodać 3 łyżeczki soli i odstawić na 12h
- Po tym czasie przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać cukier i gotować ok 8 minut cały czas mieszając
- Następnie dodać ocet, przyprawy oraz przecier, zbendować i gotować ok 15 minut
- Gotowy ketchup włożyć do słoiczków i gotować ( 30 minut, 90 stopni C)
Z przepisu otrzymałam 4 słoiki 0,2l
Wartość odżywcza 1 słoiczka
- 235kcal
- 11g białka
- 2,3g tłuszczu
- 49,7 g węglowodanów
Wartość odżywcza 1 łyżeczki
- 5,6kcal
- 0,2g białka
- 0,05g tłuszczu
- 1,2 g węglowodanów
/Autor Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20190822_123047.jpg
1004
1920
Paulina Dopierała
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.png
Paulina Dopierała2019-08-22 11:10:562021-01-24 14:09:25Ketchup z cukinii
Pasta z łososia wędzonego na ciepłoSernik na zimno z brzoskwiniami i czekoladą
Scroll to top