Ketchup z cukinii

Potrzebne składniki:

  • Cukinia- 5 sztuk (średniej)
  • Cebula- 5 sztuk
  • Koncentrat pomidorowy- 400g
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Ocet- 1/2 szklanki
  • Przyprawy: sól, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie:

  • Cukinie należy obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć, połączyć z cukinią , dodać 3 łyżeczki soli i odstawić na 12h
  • Po tym czasie przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać cukier i gotować ok 8 minut cały czas mieszając
  • Następnie dodać ocet, przyprawy oraz przecier, zbendować i gotować ok 15 minut
  • Gotowy ketchup włożyć do słoiczków i gotować ( 30 minut, 90 stopni C)

Z przepisu otrzymałam 4 słoiki 0,2l

Wartość odżywcza 1 słoiczka

  • 235kcal
  • 11g białka
  • 2,3g tłuszczu
  • 49,7 g węglowodanów

Wartość odżywcza 1 łyżeczki

  • 5,6kcal
  • 0,2g białka
  • 0,05g tłuszczu
  • 1,2 g węglowodanów