Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenne- 500g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Mleko -125ml
  • Drożdże- 50g
  • Masło- 100g
  • Cukier- 50g
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały półtłusty- 250g
  • Cukier- 4 łyżki
  • Żółtko- 1 sztuka

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cały cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
  • Do naczynia wsypać mąkę, rozpuszczone masło,mleko,  jajko i rozczyn
  • W tym czasie przygotować farsz serowy
  • Wszystkie składniki farszu dobrze połączyć widelcem lub zblendować
  • Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty
  • Na każdej część ( wzdłuż) położyć ser i zawinąć w rulon, pokroić na równe części 
  • Wstawić do piekarnika ( 180 stopni) ok. 20-25minut
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Z porcji otrzymałam 25 sztuk

Wartość odżywcza 1 drożdżówki

  • 130kcal
  • 4,8g białka
  • 4,8g tłuszczu
  • 18,7g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *