Makaron z krewetkami w czosnku

Potrzebne składniki:

  • Krewetki królewski- 250g
  • Masło- 1 łyżka
  • Pietruszka natka- 2 łyżki
  • Papryczka chilli- 1 mała sztuka
  • Czosnek- 3 duże ząbki
  • Olej/ oliwa- 2 łyżka
  • Sok z cytryny- 1 łyżka
  • Makaron spaghetti lub tagliatelle- 100g
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni rozpuścić masło, włożyć zamrożone krewetki i na delikatnym ogniu smażyć przez ok 10 minut, co jakiś czas mieszając 
  • Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, smażyć kolejne 10 minut
  • Papryczkę chilli pokroić w bardzo cienkie plastry i dodać do krewetek
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
  • Krewetki skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, przyprawić i połączyć z ugotowanym makaronem

Danie dla 2 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 351kcal
  • 23,8g białka
  • 10,5g tłuszczu
  • 42,5g węglowodanów