Drożdżówka z owocami

Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenne- 250g
  • Jaja- 1 sztuka
  • Drożdże- 15g
  • Cukier/ Słodzik -50g
  • Mleko -1/2 szklanki ( 125ml)
  • Masło- 2 łyżki
  • Cukier puder- 2 łyżki
  • Owoce: u mnie borówka, jagoda, maliny

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cały cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż drożdże zaczną „pracować”
  • Do naczynia wsypać mąkę, dodać żółtko, masło i rozczyn
  • Dokładnie połączyć składniki i wyrobić ciasto, po czym ostawić na 1h ( przykryć suchym ręcznikiem
  • Po tym czasie z ciasta uformować 5 płaskich placków, w każdym robiąc wgłębienie np. dnem szklanki
  • Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut
  • Po tym czasie, nałożyć owoce (białkiem można posmarować drożdżówki) wstawić do piekarnika ( 180 stopni) ok. 20-25minut
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Z porcji otrzymałam 5 sztuk

Wartość odżywcza 1 drożdżówki

  • 329kcal
  • 7,8g białka
  • 9g tłuszczu
  • 55,8g węglowodanów