Zupa krem z pomidorów

Potrzebne składniki:

  • Pomidory  z puszki ( bez skórki)- 3 puszki (można użyć świeżych bez skóry- 2kg)
  • Cebula- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Bazylia – garść
  • Serek kanapkowy naturalny- 80g
  • Bulion warzywny/ mięsny/ woda- ok 1litra
  • Mozzarella – opcjonalnie
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  • W głębokim garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć
  • Po tym czasie dodać pomidory, wodę, przyprawić i gotować ok 15-20 minut
  • Dodać serek kanapkowy ( wcześniej zahartować) , całość zmiksować na krem, zagotować 
  • Przyozdobić bazylią i kawałkami mozzarelli

Propozycja podania:

Bułka/ Pieczywo/ Grzanki

Danie dla 6 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 75kcal
  • 3,6g białka
  • 2,3g tłuszczu
  • 10g węglowodanów