Serek homogenizowany ( polecam Rolmlecz) – 3 sztuki po 150g
Żelatyna- 4 łyżeczki
Mleko – 1/4 szklanki
Biszkopty- 14 sztuk
Owoce sezonowe lub mrożone- 200g
Przygotowanie:
Serki wyłożyć do naczynia
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącego mleka
Do gorącego mleka wkładać po łyżce serka, za każdym razem dobrze wymieszać
Dno naczynia, w którym będą tężały serniki, wyłożyć biszkoptami ( ja użyłam papilotek, na dnie umieszczając 1 okrągły biszkopt), następnie zalać masą serową i włożyć do lodówki
Do czasu stężenia serników, przygotować mus owocowy
Owoce zmiksować (dowolne owoce, ja użyłam mrożonej mieszanki kompotowej)
Żelatynę wsypać do szklanki, dodać odrobinę wody ( odstawić do napęcznienia), po chwili rozpuścić w mikrofalówce lub delikatnie podgrzać ( uwaga, żeby nie zagotować)
Żelatynę wystudzić po czym delikatnie wlewać do zmiksowanych owoców, cały czas mieszając
Na stężałą masę serową wylać mus i ponownie wstawić do lodówki
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!