Potrzebne składniki:

  • Serek homogenizowany ( polecam Rolmlecz) – 3 sztuki po 150g
  • Żelatyna- 4 łyżeczki
  • Mleko – 1/4 szklanki
  • Biszkopty- 14 sztuk
  • Owoce sezonowe lub mrożone- 200g

Przygotowanie:

  • Serki wyłożyć do naczynia
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącego mleka
  • Do gorącego mleka wkładać po łyżce serka, za każdym razem dobrze wymieszać
  • Dno naczynia, w którym będą tężały serniki, wyłożyć biszkoptami ( ja użyłam papilotek, na dnie umieszczając 1 okrągły biszkopt), następnie zalać masą serową i włożyć do lodówki
  • Do czasu stężenia serników, przygotować mus owocowy
  • Owoce zmiksować (dowolne owoce, ja użyłam mrożonej mieszanki kompotowej)
  • Żelatynę wsypać do szklanki, dodać odrobinę wody ( odstawić do napęcznienia), po chwili rozpuścić w mikrofalówce lub delikatnie podgrzać ( uwaga, żeby nie zagotować)
  • Żelatynę wystudzić po czym delikatnie wlewać do zmiksowanych owoców, cały czas mieszając
  • Na stężałą masę serową wylać mus i ponownie wstawić do lodówki

Z przepisu otrzymałam 15 serniczków

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 60kcal
  • 2,5g białka
  • 2g tłuszczu
  • 10g węglowodanów
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *