Pieczony camembert z orzechami włoskimi i sosem żurawinowym
Potrzebne składniki:
- Camembert lekki- 1 sztuka
- Roszponka- 1 garść
- Pomidor koktajlowy- 4 sztuki
- Kiełki jarmużu- 3 łyżki
- Ogórek zielony – 6 plasterków
- Orzech włoski – 2 sztuki
- SOS ŻURAWINOWY:
- Suszona żurawina- 3 łyżki
- Miód- 1 łyżeczka
- Woda- 1/3 szklanki
Przygotowanie:
- Camembert piec w piekarniku przez ok 20 minut w 200 stopniach C
- W tym czasie przygotować sos: do garnka włożyć żurawinę, odrobinę wody i gotować do momentu uzyskania, gęstych rozgotowanych owoców, na koniec dodać miód i wymieszać
- Ogórki pokroić w pół plastry, pomidory na pół
- Roszponkę wyłożyć na talerz, posypać kiełkami, dodać ogórki, pomidory
- Na środek sałatki wyłożyć upieczony ser, posypać pokruszonymi orzechami i polać sosem
Propozycja podania:
Pieczywo
Wartość odżywcza 1 porcji
- 454kcal
- 30g białka
- 21g tłuszczu
- 31g węglowodanów