Owoce na kruchym spodzie z delikatną pianką i słodką kruszoną

Potrzebne składniki:

  • Płatki owsiane- 5 łyżek
  • Masło lub olej kokosowy – 50g
  • Mąka (dowolna) – 1 łyżka
  • Cukier- 2 łyżki
  • Jabłko- 2 sztuki
  • Gruszka- 2 sztuki
  • Cynamon- opcjonalnie
  • Jaja- 2 sztuki

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane, masło, mąkę i 1 łyżkę cukru – zmiksować i wstawić na 15 minut do lodówki
  • W tym czasie obrać owoce i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dolać odrobinę wody i dusić do miękkości ( można dodać cynamonu)
  • Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru
  • Przygotować naczynie, w którym pieczone będą desery ( u mnie to kokilki)
  • Dno naczynia „wylepić” przygotowanym ciastem, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę
  • Na ciasto wyłożyć owoce, piankę oraz startą na grubych oczkach kruszonkę
  • Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C

Propozycja podania:

Cukier puder/ Bita śmietana

Danie dla 4 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 242kcal
  • 5g białka
  • 10g tłuszczu
  • 35g węglowodanów