Indyk w sosie własnym

Potrzebne składniki:

  • Pierś z indyka – 400g
  • Mąka pszenna- 2 łyżki
  • Woda lub bulion- 1 szklanka
  • Marynata:
  • Olej-2 łyżki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majeranku
  • Czosnek – 2 ząbki
  • 3 łyżeczki soli
  • Pieprz świeżo mielony -1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

  • Pierś z indyka pokroić w plastry i lekko rozbić
  • Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą połączyć ( czosnek przecisnąć przez praskę)
  • Mięso wyłożyć do miski/naczynia, zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na ok.1h
  • Po tym czasie mięso przełożyć do wysokiej patelni i obsmażyć z obu stron
  • Po zrumienieniu dolać wody lub bulionu ( ok 1 szklanki) i wolno dusić pod przykryciem ( ok 1-1,5h, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody lub bulionu)
  • Po tym czasie mięso wyjąć z patelni, do szklanki wsypać mąkę, dolać wody i dobrze wymieszać ( najlepiej trzepaczką)
  • tzw. zaklepkę wlewamy do gotującego się sosu i energicznie mieszamy

Propozycja podania:

Ziemniaki/ Kluski śląskie/ Pyzy drożdżowe

Danie dla  3 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 225kcal
  • 29g białka
  • 8,5g tłuszczu
  • 7g węglowodanów