Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą połączyć ( czosnek przecisnąć przez praskę)
Mięso wyłożyć do miski/naczynia, zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na ok.1h
Po tym czasie mięso przełożyć do wysokiej patelni i obsmażyć z obu stron
Po zrumienieniu dolać wody lub bulionu ( ok 1 szklanki) i wolno dusić pod przykryciem ( ok 1-1,5h, od czasu do czasu dolewając odrobinę wody lub bulionu)
Po tym czasie mięso wyjąć z patelni, do szklanki wsypać mąkę, dolać wody i dobrze wymieszać ( najlepiej trzepaczką)
tzw. zaklepkę wlewamy do gotującego się sosu i energicznie mieszamy
https://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2020/12/20190723_124733.jpg9331920Paulina Dopierałahttps://www.diet-vital.pl/wp-content/uploads/2021/01/Logo-300x177.pngPaulina Dopierała2019-07-27 08:27:412021-01-24 15:37:39Indyk w sosie własnym