Zupa krem z białych warzyw

Potrzebne składniki:

  • Ziemniaki- 4 sztuki
  • Cebula- 1 sztuka
  • Por (biała część) – 1/3 sztuki
  • Seler -1/2 sztuki
  • Pietruszka- 1 sztuka
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Oliwa/ olej – 1 łyżka
  • Bulion warzywny/ mięsny/ woda- ok 1litra
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, cebulę, por,  seler, pietruszkę pokroić w kostkę
  • W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć ok 5 minut
  • Po tym czasie dolać bulionu/ wody, przyprawić i gotować do miękkości warzyw
  • Całość zmiksować na krem

 

Propozycja podania:

Grzanki/ Bułka

Danie dla 5 osób

Wartość odżywcza 1 porcji

  • 110kcal
  • 2,8g białka
  • 2,2g tłuszczu
  • 20g węglowodanów