Zupa pieczarkowa
Potrzebne składniki:
- Pieczarka – 500g
- Marchewka– 2 sztuki
- Cebula biała – 1 sztuka
- Ziemniaki- 3 sztuki
- Koperek- 2 łyżki posiekanego
- Oliwa/ olej – 1 łyżka
- Śmietana 12% lub jogurt grecki – 4 łyżki
- Bulion warzywny/ mięsny/ woda- 1500ml
- Przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew, cebulę pokroić w kostkę
- W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć ok 5 minut
- Po tym czasie dolać bulionu/ wody, przyprawić i gotować do miękkości warzyw
- Pieczarki pokroić w plastry i wrzucić do warzyw, zagotować
- Dodać śmietanę/ jogurt oraz koper, wymieszać
Najlepiej smakuje na drugi dzień
Propozycja podania:
Bułka/ Pieczywo
Danie dla 5 osób
Wartość odżywcza 1 porcji
- 111kcal
- 4,6g białka
- 4,2g tłuszczu
- 17g węglowodanów
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!